Apartman Yönetimi

Apartman Yöneticisi Olmak İçin Gereken Şartlar

Apartman Yöneticisi Olmak İçin Gereken Şartlar 

Kat mülkiyeti yasasına göre yönetici kat maliklerinin tarafsız oyuyla seçilmektedir. Seçimde oy çokluğu sağlamakta olan kişi apartman yöneticiliğine hak kazanmaktadır.

Yönetim planında yöneticilerin kat malikleri kısmından seçileceği maddesi konulmuşsa kat maliki bulunmayan yönetici olamıyor. Âmâ böyle bir hüküm yönetim planında kendine yer edinmemişse kiracı da yönetici olabilmektedir.

Kat maliki evinde kirada bulunana kişiye vekalet verirse eğer yönetici seçimi için adaylığını açıklayabilmektedir. Yöneticinin atanması işi, kat maliklerinin hem rakam hem arsa payı itibariyle çokluğu ve çoğunluğu almasıyla olmaktadır.

Yönetici her sene kat malikleri kurulunun kanuni senelik toplantısında tekrar atanıyor; eski yönetici yeniden atanabiliyor. Kat malikleri ana gayrimenkulün yönetim işleminde anlaşama sağlayamazlarsa ya da toplanıp bir sorumlu atama işlemini gerçekleştiremezlerse, o gayrimenkulün bulunduğu yerin veya bölgenin Barış mahkemesince, kat maliklerinden bir insanın başvurusu üstüne ve mümkünse eğer öbürleri de sakince dinlendikten sonra, gayrimenkule bir sorumlu atanmaktadır. Bu sorumlu, aynı kat maliklerince ataması yapılmış olan yöneticinin yetkilerini elinde bulunduran ve kat sahiplerine karşı mesuliyetli olur.

Yöneticinin ana gayrimenkul koruma, tamir, bakım gibi temizlik işleri ve kalorifer ve asansör, soğuk ve sıcak hava işletmesi veya sigorta için avans toplanma işleminin gerçekleştirilmesi, ana gayrimenkulün yönetimi ile ilgili öbür tüm ödemelerin kabulü, yönetim dolayısı ile dünyaya gelen borçların ödeme işleminin gerçekleştirilmesi ve kat malikleri kısmından ayrıyeten yetkili kılınmışsa, bağımsız kısımlara ait kiraların toplanma işleminin gerçekleştirilmesi Ana gayrimenkulün hepsini ilgilendirmekte olan tebligatın kabulü; Ana gayrimenkulü ilgilendirmekte olan bir zamanın geçmesinden ya da bir hakkın kaybına şans vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması gibi kimi vazifeleri vardır.

Kat Maliki Bulunmayan Yönetici Olabilir Mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetici bağımsız kısım maliklerinin oyu ile seçilmektedir. Bu seçimde de rakam çoğunluğu aranıyor. Şayet ki yönetim planına, yöneticilerin tarafsız kısım sahipleri içerisinden seçileceği kuralı konulmuşsa kiracı yönetici veya sorumlu olamamaktadır. Eğer ki böyle bir kural konulmamışsa eğer kiracı bile olmayan dışarıdan bir insanın yönetici olmasına herhangi bir engel olmamaktadır. Böyle bir hüküm konulduğu taktirde yalnızca kat malikleri yöneticilik yapabilmektedir, vekaleten de olsa kat maliki bulunmayan birisi yöneticilik yapamıyor.

 

Apartman Yöneticisi Olma İçin Gerekli Olmakta Olan Şartlar Nelerdir

  1. Kişinin güvenilir olması
  2. Akli melikelerinin yerinde olması
  3. Sakin ve iletişimi güçlü biri olması
  4. Hukuki mevzuata hâkim hakkını hakkı bulunmayanı bilen biri olması
  5. Kat maliklerinin hak ve çıkarlarını korumaya yönelik biri olması
  6. Daha önce kendine duyulan güveni katiyen suiistimal etmemiş olması gerekir.